dimecres, 28 de febrer del 2018

Diari d'aula. 28/02/18

Huí em estat introduint-se en l'ús de la ferramenta online de Powtoon. Molt interessant perquè podem fer xicotetes animacions de manera senzilla i molt atractiva.

divendres, 23 de febrer del 2018

Diari d'aula. 23/02/18

Huí hem aprés el mètode pedagògic de flipped classroom, que suposa una introducció als temes que es treballaran en classe desenvolupats des de casa mitjançant videos o altres recursos que el professor proposa als alumnes, açò suposa una activació dels alumnes prèviament a la sessió de classe. Les sessions de classe, com que els alumnes ja estan introduits a la temàtica, poden treballar-se diferents activitats en seqüencia per tal de fer una classe amena. Cal tindre en compte que tots els materials que els mestren han d'utilitzar siguen de llicència lliure o Creative Commons, així com la protecció de dades dels nostres alumnes, sense oblidar mai que hem de crear recursos educatius que incloga a tota la diversitat funcional.

Les ferramentes per a fer ús dins les flipped classroom són molt nombroses: programari per a fer videotutorials (openshot o virtualbub), editors de videos online (com youtube o moovly o powtoon), screencasts (screencastmatic) y podcast (audacity o ivox), també videos interactius (play posit, TEDed, EDpuzzle), a més a més cuestionaris (google forms o kahoot).

Els problemes els podem trobar en l'accesibilitat per no tindre recursos en la familia, no podem tindre la garantia de que els alumnes hagen fet el treball previ necessari, no tindre recolçament de families o centre, suposar una important càrrega de treball per als mestres, per últim, els continguts estandaritzats poden significar un impediment.

Per últim, existeixen diferents nivells o tipus de FC que van des de la proposta inicial que implica que els mestres generen els recursos fins a que els recursos siguen creats per els propis estudiants.

La resta de la classe estiguerem pensant i buscant imatges lliures per a fer el nostre collage que finalitzarem en la propera sessió.

dimecres, 21 de febrer del 2018

Diari d'aula. 21/02/18

Huí, com de costum, hem fet un parell de treballs amb els Gimp. Estic prou satisfet perquè he pogut ser autònom seguint el pdf del tutorial. La primera activitat era molt senzilla, ja que simplement haviem d'agafar una imatge predissenyada amb forma mes o menys de joc de l'oca. A partir d'aquesta, jugant amb la creació de capes hem anat afegint colors o patrons d'imatge a les diferents casselles.

La segona activitat, en canvi, no partiem de res, generaben un projecte nou en el que hem treballat diferents filtres com els de distorssió, desenfocament i desenfocament gaussià i un molt interessant: iWarp, amb el que podiem deformar la imatge al nostre gust com si de pinzellades es tractara. Finalment li hem afegit un filtre de supernova i tot plegat ha fet que aconsigam una imatge molt interessant simulant el Sol.

GIMP (Creacions) Creació d'una imatge


GIMP. Editar dibuix digitalitzat



divendres, 16 de febrer del 2018

Diari d'aula. 16/02/18

Avuí hem fet un parell d'activitats molt interessants. En la primera d'elles (activitat 5) hem hagut d'agafar una fotografia d'un paissatge urbà i transformar-la en una espècie de dibuix. Per a tal tasca m'he quedat amb els traços principals de la fotografia des del mode "escala de grisos" i posteriorment l'hem coloritzada per to, saturació i luminositat. L'efecte és com un dibuix amb llapis de colors.

En el segon cas (activitat 1) hem fet ús de la ferramenta "vareta màgica" que selecciona els colors en funció d'una tolerància, sumant les seleccions hem pogut seleccionar tot allò que en la foto original era el cel. Una vegada feta aquesta selecció i invertida, ja teniem tot allò que no voliem eliminar, creavem nova capa amb aquesta selecció i davall d'aquesta hem pogut crear dos tipus de cel: El primer un degradat al gust i amb soroll afegit per a millorar el realisme; i en l'altra copiant i pegant un cel més vistós amb núvols ben definits. Molt efectiste!!

Activitat 5. GIMP


Activitat 1. GIMP


dimecres, 14 de febrer del 2018

Diari d'aula. 14/02/18

Huí he pogut fer dues activitats fent ús del GIMP. La primera d'elles era la de poder fer que la ferramenta de text es complicara un poquet i no fora només amb justificacions simples (dreta, centrat o esquerra), sino que seguira el traçat marcat per la ferramenta "ruta". En aquesta ocassió vaig traçar una ona i hem donat l'ordre al text per seguir-la. Però les posibilitats que obri son molt grans.

En segon lloc, hem fet una activitat que ens permetia fer ús de les màscares de capa i, per tant, obtindre un major control de les seleccions, com ara aplicar-li tots els avantatges que ofereixen els filtres (ones, zig-zag...). Així que, les possibilitats que ens obri dominar les seleccions amb les màscares són quasi il·limitades.

divendres, 9 de febrer del 2018

Bautisme en Gimp

Ací podeu vore una producció senzilla i simple de les ferramentes més simples del Gimp: generació automàtica de logos, fusió de capes, deformació i escalat...


Diari d'aula. 09/02/18

Huí hem pogut avançar amb les ferramentes de blogger quant a la vinculació amb altres blogs en el propi blog i la generació d'una llicència de creative commons i etiquetar el nostre blog. Per últim, hem pogut fer una producció senzilla i simple de les ferramentes més bàsiques del Gimp: generació automàtica de logos, fusió de capes, deformació i escalat...

dimecres, 7 de febrer del 2018

Diari d'aula. 07/02/18

En la sessió d'avuí he pogut treballar les entrades al blog amb imatges sense copyright o amb llicències d'us. He descobert les ferramentes i cercadors que em permeteixen fer una cerca ràpida d'imatges i arxius audio-visuals d'aquest tipus. Per altra banda, també m'ha sigut útil per tal de posar peus de foto adequats a les necessitats en funció dels permissos.

Benvinguts al nou hivern express

Recursos digitales. Winter Sunset Alaska (Flikr).

És prou comú estos dies sentir parlar amb sorpresa i estranyesa, en aquelles converses ràpides típiques d'ascensors o d'aquelles situacions quotidianes amb poc contingut, de la intensitat del fred. La veritat és que existeix un contrast notable entre la temperatura de una setmana enrere i la que estem patint aquesta, però se m'angoixa ridícul parlar amb sorpresa del fred en hivern, és com estranyar-se de tirar-se a l'aigua i eixir banyat. Allò que em preocupa és que aquesta particularitat de les relacions ràpides entre els humans amaga una conseqüència molt més important, la normalització d'allò més greu: El canvi climàtic. Les converses ràpides sòn un bon indicador d'aquelles coses que preocupen en la societat, normalment totes elles son simplificades, però no deixa de ser un indicador d'allò que està en la ment dels ciutadans. En una conversa simple... ¿no deuria estar parlant-se de cóm és d'estranya l'alta temperatura tan endinsats en l'hivern? ¿No deuríem tindre eixa preocupació a les nostres ments i per tant a les nostres converses?

divendres, 2 de febrer del 2018

Diari d'aula. 02/02/18

Avuí he descobert com crear un bloc des de la ferramenta Blogger. M'ha semblat una ferramenta completa alhora que intuitiva, tot i això, pense que és important estar dirigit per tal de fer un bloc o web que tinga sentit de cara al seu ús i objectius que s'hi pretenen.

El model Flipped Classroom

El model flipped classroom

Tutorial de blogger

Com poder crear un blog en Blogger.

Presentació

Aquest va a ser el meu bloc per a "Programari i Maquinari en contextos socials".